torstai 28. elokuuta 2014

Miten aloittaa häiden suunnittelu

Kävin mielessäni läpi asioita, jotka olemme tähän päivään mennessä saaneet hoidettua. Nyt kun häihimme on aikaa 10 kuukautta ja kaksi viikkoa, olemme varanneet juhlapaikan, valokuvaajan, pitopalvelun ja ostaneet minulle morsiuspuvun. Lisäksi monia pieniä projekteja on pantu alulleen ja häiden kokonaisilme on päätetty.

Monia ensi kesän morsiamia kositaan vasta tulevan syksyn aikana ja heidän hääsuunnittelunsa lähtee vasta silloin käyntiin. Toiset taas aloittavat hääsuunnittelunsa konkreettisen toteuttamisen tällä hetkellä. Itselläni oli aluksi vaikeaa saada hääsuunnittelu lähtemään kunnolla vauhtiin, koska en tiennyt yhtään mistä aloittaa. Haluaisin siksi antaa muutamia vinkkejä heille, jotka aloittavat ensi kesän häiden suunnittelua tulevana syksynä.

Aivan ensimmäisenä tulisi fiilistellä häiden tunnelmaa ja kokonaisilmettä. Mitä värejä käytetään, ovatko häät perinteiset, prinsessamaiset, rustiikkiset, merihenkiset tai jotain ihan muuta. Halutaanko kutsua kaikki sukulaiset ja lapsuuden ystävät vai ainoastaan he, joita on oikeasti nähnyt viimeisen viiden vuoden aikana. Miltä unelmiesi häät näyttävät, missä ne järjestetään ja ketä siellä on paikalla? Tärkeimmät asiat tässä ensimmäisessä vaiheessa on laskea alustava vierasmäärä ja tehdä budjetti.


Toiseksi tulisi aloittaa juhlapaikan etsiminen, eli heti kun alustava budjetti ja suuntaa-antava vierasmäärä on selvillä. Aloita miettimällä läpi paikkakuntasi juhlapaikat ja jos mitään ehdotonta vaihtoehtoa ei tule mieleen, aloita googlaaminen. Joidenkin juhlapaikkojen nettisivut voivat olla melko kehnot, mutta keskustelupalstoilta löytyy usein joitain kertomuksia ja kokemuksia. Juhlapaikka tulisi ehdottomasti varata mahdollisimman ajoissa, koska riippuen paikkakunnan koosta ja tilan suosiosta, ne menevät nopeasti.

Jos vain mahdollista, varaa kirkko samoihin aikoihin juhlapaikan kanssa, koska haluathan varauksen samalle päivälle. Meillä esimerkiksi kirkon saa varata seurakuntaan kuuluva tai ennen kuulunut joulukuusta alkaen ja muut vasta tammikuusta alkaen, joten kannattaa olla skarppina.

Seuraava askel riippuu siitä, mikä on teille tärkeää. Joka tapauksessa juhlapaikan ja etenkin hääpäivän varmistumisen jälkeen tulisi tutustua potentiaalisiin hääbändeihin, valokuvaajiin, pitopalveluihin ja kaikkiin muihin muualta tilattaviin palveluihin. Kun vaihtoehdot ovat selvillä, näille tulisi lähettää tarjouspyynnöt. Tähän sähköposti on hyvä tapa, koska esimerkiksi puhelimitse unohtuu helposti joitain kysymyksiä tai yksityiskohtia.

Tarjouspyynnössä tulee ainakin ilmoittaa:

- Juhlapaikka
- Hääpäivä
- Arvioitu vierasmäärä (etenkin pitopalvelulle)
- Toivotut palvelut
- Mahdolliset kysymykset

Nyt kun kaikki kriittiset asiat on hoidettu, eli teillä on juhlapaikka, mahdollisesti vihkikirkko, ruokaa, valokuvaaja ja esiintyjät, alkaa hauska osuus. Tällä tarkoitan tietenkin pukeutumisen suunnittelua ja ostosten tekemistä, hääkrääsän keräilyä, somisteiden askartelua ja kaikkea muuta mikä ikinä tuleekin mieleen. Morsiuspukua ostaessa kannattaa muistaa, että mikäli valitsemaasi pukua ei ole liikkeessä oikeassa koossa, tilausaika voi olla useita kuukausia. Itselläni puvun toimitusaika tilauspäivästä on noin 4 kuukautta. Ehdotan siis morsiuspuvun ostamista vähintään 6 kuukautta ennen hääpäivää.

[kuva]

Kuluvan vuoden ja kuukausien aikana tulee muistaa olla yhteydessä palveluntarjoajiin esimerkiksi ruokavalintojen ja vierasmäärien suhteen. Valokuvaajien kanssa pidetään palavereja ja bändeille ilmoitetaan toivemusiikkia. Muutamia kuukausia ennen häitä lähetetään kutsukortit ja painatetaan ohjelmalehtiset sekä muut paperituotteet. Vierasmäärän ollessa lukittuna voidaan suunnitella mahdollinen istumajärjestys ja painattaa paikkakortit, sekä ilmoittaa vierasmäärä pitopalvelulle.

Tässä vaiheessa kaikki on kuitenkin jo hanskassa, koska olet suunnitellut häitä jo monta kuukautta. Ainakin toivon näin, koska tämä vaihe on myös minulla vielä edessä - obviously.

2 kommenttia: