lauantai 3. tammikuuta 2015

Juhlapaikan varaaminen

Pohdiskellessani mennyttä vuotta ja sen aikana tehtyjä päätöksiä ajattelin, että voisin tehdä sarjan postauksia käsitellen muutamia hääprosessiin liittyviä tärkeitä päätöksiä, joita suunnittelun alussa tuli tehtyä. Tärkeimmät päätökset olivat mielestäni ehdottomasti juhlapaikan, valokuvaajan, pitopalvelun ja kirkon varaaminen. Viimeinen näistä jäi meillä joulukuulle, mikä on monen tapauksessa myöhäinen ajankohta, mutta meillä kirkkoa ei vain voinut varata sen aikaisemmin. Mikäli haluaisimme livebändin, olisi sen varaaminen myös ollut kärjessä.

Ajattelin edetä aikajärjestyksessä ja meillä ensimmäisenä varattiin juhlapaikka. Kun teimme päätöksen naimisiinmenosta toukokuussa, oli ensimmäisenä mielessä vihkikirkko ja juhlapaikka. Päätimme melko aikasin, että valitsemme Mustasaaren kirkon vihkikirkoksi ja asia jätettiin päätöksen jälkeen taka-alalle, odottamaan varausajankohtaa.

Juhlapaikan kanssa alkoi kuitenkin heti pienoinen stressi. Paikkakunnan valinta ei ollut mikään ongelma, sillä olemme molemmat kotoisin Vaasasta ja siellä asuvat suurin osa kutsuttavista vieraista. Kokemuksemme Vaasan juhlatiloista oli kuitenkin melko rajallista. Olimme olleet muutama kesä takaperin häissä Vaasan Merenkyntäjien tiloissa, ihanalla paikalla sijaitsevassa pursiseuran omistamassa lukaalissa. Tilat olivat kuitenkin ahtaat ja koska arvioimme häävieraiden määrän ylittävän sadan päätimme, että kyseinen paikka ei ole hyvä vaihtoehto. Toinen ja viimeinen vaasalainen hääjuhlakokemukseni on Hietalahden villasta, joka on aivan upea 1800-luvun romanttinen villarakennus. Hieman 90-luvulle jähmettynyt sisustus, ylivoimainen suosio ja myöhäinen varausajankohta sai meidät kuitenkin tutustumaan muihin, meille ennestään tuntemattomiin juhlapaikkoihin.

Merenkyntäjien maja | Hietalahden villa
Käytyämme mielessämme läpi nämä huikeat kaksi juhlapaikkaa, aloitin googlettamisen. Hakusanolla "juhlapaikat Vaasa", "hääpaikat Vaasa" ja "juhlatilat Vaasa" löysin keskustelupalstoja ja muutaman juhlapaikkalistauksen. Ensinnäkin yllätyin huonoista hakutuloksista; eivätkö Vaasan juhlatilat mainosta itseään ollenkaan vai eikö niitä tämän enempää ole yksinkertaisesti olemassa? Käännyin keskustelupalstojen puoleen, joilla kaikilla mainittiin kutakuinkin samat vaihtoehdot: Vaasan Merenkyntäjät ja Hietalahden villa, niiden lisäksi onnekseni muutama uusi tuttavuus kuten Seglis ja Berny's Raippaluodon sillan kupeessa, sekä monta tuttua mutta liian pientä vaihoehtoa, kuten keskustassa sijaitseva Cantare. Nuorisoseuroja taas emme halunneet ottaa edes vaihtoehdoiksi. Monen mutkan kautta törmäsin myös linkkiin Vaasan ylioppilastalolle.

Karsimme juhlatiloja niiden sijainnin, koon ja ulkonäön perusteella. Moni paikka oli liian pieni tai sijaitsi turhan kaukana. Rajoitukset oman pitopalvelun palkkaamisesta tai juomien tuomisesta rajoitti vaihtoehtoja jonkin verran, kuten myös ihan yleinen fiilis, jonka tila antoi. Olen kuitenkin esteetikko ja minulle on äärimmäisen tärkeää, että juhlatila miellyttää silmää. Kaiken karsimisen jälkeen meille jäi kaksi vaihtoehtoa: Hietalahden villa ja ylioppilastalo Domus Bothnica. Molempiin mahtui suunnitteilla oleva vierasmäärä ja molemmat olivat miellyttävän näköisiä. Villa sai pisteitä romanttisesta ilmeestä, sopivasta hinnasta ja hyvästä sijainnista. Miinuksina voidaan kuitenkin mainita myöhäinen varausajankohta (lokakuusta eteenpäin), vanhahtava sisustus ja lyhyt vuokra-aika (paikan pitää olla jo seuraavana aamuna siivottu). Domus Bothnican hyvät puolet olivat mahtava sijainti, moderni ja juhlallinen ulkonäkö sekä koko viikonlopun kattava vuokra-aika. Varauksenkin sai tehdä vaikka heti. Sen sijaan juhlatila oli kallis ja tilasta voisi mahdollisesti tulla ahdas, mikäli saliin halutaan bändi tai tanssilattia.


Lopullinen valintamme oli ylioppilastalo. Suurin tekijä valinnassa taisi olla varausajankohta. Emme olisi mitenkään voineet jättää varaamista lokakuulle. Siinä vaiheessa kaikki muut juhlapaikat olisivat voineet olla jo täyteen buukattuja, mikäli emme olisi saaneet villaa haluamallemme ajankohdalle. Näin jälkeenpäin ajatellen uskon, että moderni tila on myös enemmän meidän näköinen. Samalla voin olla levollisin mielin vaikka hääpäivänämme olisi 35 astetta lämmintä, sillä uudessa rakennuksessa ilmastointi pelaa!

Kaiken tämän jälkeen haluaisin koota pienen vinkkilistan, mitä tulee hääjuhlapaikan varaukseen.

1. Käykää läpi kokemuksenne paikkakunnan juhlatiloista. Kokemuksen ei välttämättä tarvitse olla häistä, vaan miettikää myös paikkoja, joissa olette käyneet vaikkapa illallisella, tansseilla, sukujuhlissa tai muissa tapahtumissa.

2. Mikäli ette mielestänne ole ennestään kokeneet sitä unelmienne juhlatilaa, kyselkää läheisiltänne vinkkejä. Lähipiirin kokemukset yhteenlaskettuna voivat jo riittää kartoittamaan alueen juhlapaikat.

3. Jättäkää googlaaminen viimeiseksi, sillä se tuottaa luultavasti heikoimmat tulokset. Mikäli vastausta ei muualta kuitenkaan löydy, kannattaa tämäkin lähde tarkistaa. Juhlatiloja listaavat palvelut kuten venuu.fi ja naimisiin.info voivat tarjota juuri teille juhlapaikan. Kannattaa myös tarkistaa kaupungin sivuilta, mikäli sieltä löytyisi lista varattavista tiloista. Suosittelen myös keskustelupalstoja, niiltä minä sain eniten apua.

4. Asettakaa rajaehdot kuten henkilömäärä, sijainti ja hinta. Nämä ovat tekijöitä, joiden avulla vaihtoehtoja saadaan karsittua helpoiten. Tai parhaana karsivana ominaisuutena meidän tapauksessa toimi kylläkin se fiilis, jonka juhlatila antoi. Voisin kuvitella, että juhlatila josta ei saa minkäänlaista fiilistä, ei ole ainakaan se oikea.

5. Kun juhlatilat on karsittu loogisin ehdoin muutamaan vaihtoehtoon ehdotan seuraamaan tunteita. Mikäli jokin paikka vain tuntuu oikealta, se luultavasti kannattaa valita. Mikäli tällainen menettelytapa ei onnistu, yrittäkää kuvitella itsenne juhlimassa häitänne näissä juhlatiloissa. Käykää läpi koko juhla mielessänne ja eiköhän pian ole selkeää, missä haluatte häitänne juhlia.

Toivottavasti tämä kirjoitus auttaa ja inspiroi teitä, jotka ette vielä ole juhlatilaa häitänne varten varanneet. Se on mielestäni yksi häiden tärkeimmistä päätöksistä, mutta sitä ei kannata ylianalysoida. Siitä kannattaa nauttia, kuten kaikesta muustakin häihin liittyvästä suunnittelusta ja valmistelusta!

11 kommenttia:

  1. Meillä kaikista eniten päänvaivaa on aiheuttanut juhlapaikka! Joka on nyt jo onnelisesti varattu, mutta sen täydellisen löytäinen, ei todellakaan ollut ihan helppoa!
    Mutta etsinnät ja kärsivällisyys onneksi tuotti tulosta!

    Onnea teille hääpaikan löytymisestä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä siis melko samanlainen prosessi kuin meillä. Onneksi tosiaan homma on hoidettu hyvissä ajoin eikä asiaa tarvitse enää pähkäillä ;)

      Poista
  2. Domus Bothnica on kyllä varmasti huippuvalinta hääpaikaksi! :) Yhdet vuosijuhlat siellä viettäneenä voin sanoa että isollakaan porukalla ei tuntunut ahtaalta, vaikka ajoittain oli kyllä melko kuuma. Mutta noin uudessa rakennuksessa kyllä lienee hyvät ilmastointimahikset, meidän vujut kun oli marraskuussa niin kuumuuteen ei ehkä hoksattu heti varautua. :D Ja se merelle päin avautuva terassi on ihana! Usein kesäisin siitä ohi lenkkeilleenä olenkin usein nähnyt hääporukoiden viettävän siinä aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kuulostaapa oudolta tuo lämpö marraskuussa! Mutta luulisi kuitenkin ilmasoinnin olevan kohdillaan meidän häidemme aikaan, kun onhan se kesän kuuminta aikaa.. Toivottavasti :D Kiva kuulla, että tykkäsit tilasta ja ettei se tuntunut ahtaalta. Olen siellä itsekin käynyt kuutisen vuotta sitten, viime kesän visiitin lisäksi, mutta en kyllä oikein muista miten meidän porukka sinne mahtui. Hyvin varmaankin :)

      Poista
  3. Tämä teidän etsintätarina muistuttaa kovasti omaamme muutaman vuoden takaa. Ei ollut helppo homma, ei tosiaan, sillä aina jokin asia oli pielessä. Onneksi hyvä valinta lopulta löytyi, vaikka ihan muutamasta asiasta joutuikin tinkimään. Juhlapaikan tunnelma korvasi kuitenkin kaikki kompromissit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, hyvä että teilläkin niin, pelkäsin olevani liian nirso kun mikään ei tuntunut kelpaavan :) Mutta kyllähän sitä pitääkin tarkkaan pohtia ja ankarasti hylätä vähänkin huonot vaihtoehdot, kun häitään suunnittellee ;)

      Poista
  4. Ympäristö ainakin on aivan loistava! Uskon teidän saavan tehtyä juhlistanne mainiot tuolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin pidän niin kovasti tuosta maisemasta, nyt vaan toivotaan kirkkaansinistä taivasta ja aurinkoa :)

      Poista
  5. Domus Bothnica on hyvä valinta, itseeni ainakin vetoaa se aika moderni ilme ja tietysti sijainti on ihan huippu! :) Villakin on tosin hurjan kaunis ja ihanalla paikalla, harmi että varauksen tekeminen sinne on ilmeisesti nykyään kovin haasteellista :/

    VastaaPoista
  6. Meillä on juhlat tulossa, ja kovasti on mietitty paikkaa. Sopivaa ei ole löytynyt. Nyt etsinkin yrityksiä, jotka tarjoavat kokous- ja juhlatilaa jossain Kemin suunnalla. Ihanalta näyttää ja kuulostaa, varmasti kauniit juhlatkin oli. https://juopperinkartano.fi/

    VastaaPoista
  7. Ylioppilastalo olikin hyvä vaihtoehto. Ajoissa saa olla asialla, jos aikoo varata juhlatilan. Olisi myös tarkoituksena häät järjestää 2024. Juhlatila vielä täytyisi löytää. https://www.veikkolankartano.fi/juhlat

    VastaaPoista