maanantai 19. tammikuuta 2015

Häämarssi mietityttää

Nyt kun musiikkipuoli on muuten kondiksessa, on tullut väistämättä pohdiskeltua myös häämarsseja. Jonkin verran olemme kuunnelleet erilaisia vaihtoehtoja, mutta mikään ei ole vielä kunnolla kolahtanut. Perinteisestihän vihkitilaisuuteen kuuluu alku- ja loppusoitto, eli kaksi häämarssia, sekä tilaisuuden aikana laulettavat virret. Virsistä olemme ainakin valinneet yhden, nimittäin suvivirren. Moni on varmaan myös miettinyt, että voiko häämarssiksi kirkkoon valita vaikka leffatunnarin tai muuta viihdemusiikkia, mutta useimmissa tapauksissa se ei käy.

Selaillessani vanhoja häälehtiä, jotka ostin taannoin kirppikseltä, löysin vuoden 2012 Häät -lehdestä viisi soitetuinta häämarssia:

1. Erkki Melartin: Juhlamarssi, Prinsessa Ruusunen op. 22 no. 30


2. Felix Mendelssohn-Bartholdy: Häämarssi, Kesäyön unelma op. 61 no. 9

 
3. Toivo Kuula: Häämarssi op. 3 no. 2


4. Richard Wagner: Morsiuskuoro oopperasta Lohengrin


5. Edward Elgar: Maa tulevaisuuteen, Pomp and Circumstance op. 39


Prinsessa Ruususen häämarssi on todella iloinen, mutta kenties liiankin leikkisä meidän makuun. Mendelssohnin häämarssi taas on jo aika korni - mutta silti melko mahtava! Kukapa ei olisi haaveillut kävelevänsä kirkkoon juuri tämän marssin säestämänä. Toivo Kuulan häämarssi on eniten näistä mieleeni. Juuri sopivan rauhallinen ja tunteita herättävä - tämän marssin voisi kyllä valita. Wagnerin morsiuskuoro ei kovinkaan paljon kohauta. Edward Elgarin Maa tulevaisuuteen taas kuulostaa ihanalta! Silti, luultavasti Toivo Kuulan häämarssi tullaan kuulemaan vihkitilaisuudessamme, mutta mikä valita sen lisäksi? Ehkäpä Eigarin marssi sopisi parhaiten Kuulan marssin kanssa yhteen, vaiko Meldessohnin marssi tuomaan tilaisuuteen vähän mahtipontisuutta?

Mitä mieltä olette?

6 kommenttia:

 1. Meillä oli tulomusiikkina Kuula ja lähtömusiikkina Elgar, toimi :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin annan ääneni Elgarille, on tosi kaunis ja toimii Kuulan kanssa hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos äänestä! :) Siihen suuntaan täälläkin jo kovasti kallistutaan.

   Poista
 3. Meillä on tää sama aihe mietinnässä (http://vintage-punk-rock.blogspot.fi/2015/01/haamarssit.html)! Juuri laitoin viestiä meidän kanttorillemme, joten täytyy katsoa miten suhtautuu hieman kevyemmän musiikin soittamiseen kirkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin lukeneeni aiheesta jonkun blogista! Toivottavasti saatte juuri sen musiikin, jota olette toivoneet. Se riippuu varmaankin melko paljon kanttorista, että mitä osaa/suostuu soittamaan.. Meidän kanttori selviää luultavasti vasta loppukeväästä, joten joudumme lykkäämään asian sopimista vielä jonkin aikaa. Mikäli kuitenkin valitsemme jotkin yllä mainituista marsseista, meillä ei pitäisi sinänsä olla mitään ongelmaa asiassa. :)

   Poista