perjantai 9. tammikuuta 2015

Valokuvaajan valitseminen

Jatkaen viikon takaista kirjoitusta ajattelin kertoa meidän valokuvaajan valintaprosessista. Olikin jo aika kirjoittaa tästä aiheesta, sillä valokuvaajahan varattiin jo heinäkuun alussa mutta en ole tainnut mainita siitä täällä blogin puolella juuri mitään! Olen muuten ollut huomaavinani muutoksia hääkuvauksen trendeissä. Eikö suuri osa menneiden vuosikymmenten hääportreteista otettu studioissa, kun taas vihkimisen ja hääjuhlan valokuvaaminen jäi taka-alalle. Eihän tähän tehtävään välttämättä edes palkattu ketään erityistä, vaan turvauduttiin esimerkiksi kertakäyttökameroihin, joita jätettiin juhlapaikan pöydille. Aika sekalainen kokelma muistoja taitaa olla tällaisten kokeilujen tuloksena.

Nykyään suositaan valokuvaamista aidoissa miljöissä ja hääpäivä ikuistetaan dokumentaarisen kuvauksen muodossa. Itse olen aivan ihastunut dokumentaariseen hääkuvaukseen ja sellainen tulee meillekin. Monet haluavat valokuvauksen alkavan jo aamujärjestelyistä ja jatkuvan yömyöhään. Ammattivalokuvaajat tarjoavat monipuolisia dokumentaarisen valokuvauksen paketteja, jotka eroavat  juuri valokuvausajan ja tietenkin hinnan suhteen. Koska useimmat valokuvaajat toimivat myös maanlaajusiesti, vaihtoehtoja riittää.


Aloimme etsimään häävalokuvaajaamme ensin rajaamalla paikkakunnan Vaasaan. Meille on tärkeää, että valokuvaaja on paikkakuntalainen, sillä näin hän tuntee kuvauspaikat. Lisäksi säästämme mukavasti matkakulujen jäädessä pois. Useimmat nimittäin sisällyttävät hintaansa myös matkakorvauksen. Vaasalaisia dokumentaarista hääkuvausta tekeviä ammattilaisvalokuvaajia ei löytynyt kovinkaan huimaa valikoimaa ja loppujen lopuksi teimme valinnan kahden vaihtoehdon perusteella. Valintaa tehdessämme huomasimme, kuinka tärkeää meille oli valokuvaajan rentous ja avarakatseisuus. Emme tahtoneet palkata hommaan jäykkää ammattilaista, joten valitsimme tehtävään helpommin lähestyttävän valokuvaajan.

Valokuvaajaksemme valikoitui lopuksi Photoshooter Jarno Pellinen, jonka portfolio antaa erittäin hyvän vaikutelman hänen ammattitaidostaan. Olen todella tyytyväinen valintaamme ja onnellinen siitä, kuinka hyvissä ajoin lähdimme varausta tekemään. Vuosi ennen häitä oli nimittäin melkein jo liian myöhään, sillä toinen hääpäivävaihtoehdoistamme oli jo buukattu. Valokuvaajamme varauskalenteri vaikutti siis melko suuresti hääpäivämme valintaan!

Emme vielä ole päättäneet, millä valokuvauspaketilla mennään, mutta tällä hetkellä kallistumme kompromissiin päin. Medium-valokuvauspakettiin sisältyy portretti-, vihki- sekä juhlakuvaukset, yhteensä 8 tuntia. Aamun valmistelujen kuvaamista tähän pakettiin ei sisälly, mutta tässä kohtaa taitaa olla helpointa säästää muutama satanen. Olemme kuitenkin suurella porukalla valmistautumassa, joten valokuvia otetaan aivan varmasti melko monta. Näillä näkymin valokuvaus tulisi maksamaan meille 750€, mikä on mielestäni todella hyvä hinta.

Ennen kuin valokuvaajaa lähtee varaamaan, kannattaa mielestäni pohtia, minkälaisia ominaisuuksia valokuvaajalta edellyttää. Ei kannata ainoastaan vertailla portfolioita, vaan myös valokuvaajien esittelyitä ja kertomuksia. Valokuvaajan on kuitenkin oltava yhteistyökykyinen ja mukava, sillä onhan kyse melko tärkeästä asiasta. Lisäksi hintoja kannattaa vertailla, sillä olen huomannut melko suuria eroavaisuuksia esimerkiksi paikkakunnittain. Ehkäpä paikallisen valokuvaajan palkkaaminen voisi olla kannattavin vaihtoehto niin hinnan kuin myös paikallisen tuntemuksen takia.


Onnea vaan kaikille jotka ovat valokuvaajansa löytäneet ja niille, jotka vielä omaansa etsivät!

Lopuksi vielä maininta tulevan viikonlopun häämessuista, jotka järjestetään Helsingin Wanhassa satamassa. Kyseessä ovat Suomen suurimmat häämessut, joten tapahtuma on aivan varmasti ideoita ja inspiraatiota täynnä! Me ollaan sulhasen kanssa suuntaamassa messuille huomenna, joten ehkä nähdään!

(kuvat täältä ja täältä)

2 kommenttia:

  1. Nuo on kyllä aivan mielettömän upeita kuvia, varsinkin tuo ensimmäinen! Olen itsekin ehdottomasti ulkokuvauksen kannalla, mutta toisaalta jotenkin himottaisi ottaa myös sellaiset tylsät pönötyskuvat studiossa tai muussa yhtä "tylsässä" muodossa. No, ehkä niihinkin voi laittaa vähän enemmän tunnetta, kuin 60-luvulla. ;) Mutta hyvä valokuvaaja on kyllä kaikenkaikkiaan aika iso tekijä koko hääkokonaisuudessa, ja mekin halutaan ehdottomasti siihen panostaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkokuvissa on aina niin upeat puitteet, loputtomat mahdollisuudet ja aivan erilainen ulottuvuus. Aito miljöö voi kuitenkin löytyä myös sisätiloista, kuten vanhasta grafittien päällystämästä tehdasrakennuksesta. Tuovathan tällaiset paikat valokuviin ihan ainutlaatuisen tunnelman :) Mutta silti, onhan studiokuvissakin jotain sellaista ihanaa fiilistä, ettei niitä kokonaan kannata unohtaa. Itselleni studiossa otetut protrettikuvat eivät kuitenkaan voisi mitenkään riittää, sillä haluan ehdottomasti erilaisissa paikoissa otettuja kuvia. :)

      Poista