Kihla- ja vihkisormuksia valitessa on hyvä tietää esimerkiksi mitä timanttien painoluokitus ct tarkoittaa, miten kulta muuntautuu esim. valkokultaan ja mitä tarkoitetaan termeillä princess tai vakkapa briljant cut. Voin arvata etten ole ollut yksin näiden kysymysten kanssa vieraillessani kultasepänliikkeissä.
Timantin muoto (engl. cut) saavutetaan hiomalla timantti tiettyyn malliin huomioiden hiomiskulmat ja -menetelmät, mittasuhteet sekä symmetria. Suosituimmat mallit ovat aikaisemmin mainitsemani briljantti- ja princess-hionnat. Muita malleja ovat esim. kissansilmä (engl. marquise), baguette ja emerald. Hyvin onnistunut hionta vaikuttaa siihen, miten valo heijastuu timantista ja optimaaliset mittasuhteet saavat sen näyttämään todellista kokoaan suuremmalta.
[kuva] |
Karaatti (engl. carat) määrittelee timantin painon grammoissa. Paino ei kuitenkaan ole aina se tärkein ominaisuus, sillä esimerkiksi briljanttimuodon omaavissa timanteissa halkaisija kertoo timantista enemmän. Siksi karaatteja on parempi verrata halkaisijan pituuteen, kuten alla näkyvässä taulukossa. Tämä auttaa paremmin hahmottamaan timantin koon.
[kuva] |
Timantin mittayksikköä karaattia (carat) ei tule sekoittaa kullan yksikköön karaatti. Kullan karaatti ei määrittele painoa, vaan koostumusta. Puhtaimmillaan kulta on 24 karaattia, mikä on yhtä kuin 999 promillea eli 99,9% puhtaus. Suomessa kullan puhtaus määritellään viiden eri pitouden mukaan. Näitä ovat 375 promillea eli 9 karaattia, 585 promillea eli 14 karaattia, 750 promillea eli 18 karattia, 916 promillea eli 22 karaattia ja puhtaimillaan 999 promillea eli 24 karattia.
Kulta muuntautuu eri keinoin puna- tai valkokullaksi. Punakulta on puhtaudeltaan 18 karaatin kultaa ja on koostumukseltaan 75 % kultaa sekoitettuna kupariin ja joskus myös hopeaan. Kuparin myötä kulta saa punertavan sävyn. Valkokulta taas on useimmiten sekoitus kultaa, hopeaa ja palladiumia. Joskus valkokultaisia koruja päällystetään rodiumilla, palladiumilla tai platinalla. Päällystämisen tarkoituksena voi olla niin korkeampi kiiltoaste kuin hapettumisen estäminen.
Näillä tiedoilla aion itsekin mennä vihkisormusostoksille huomenna, kun suuntaamme sulhasen kanssa kultasepänliike Andreaseniin ihastelemaan mm. näitä kaunokaisia:
[kuva] |
Sormus on mallistosta Tara, keskikivi on 0,20 ct ja runkoon istutetut kivet 0,01 ct. Hintaa sormuksella on 1180 €.
[kuva] |
Tämä sormus on Tulppaanimallistoa ja sitä on saatavilla monin eri timanttivaihtoehdoin. Minua kiinnostaa sormus, jonka keskikivi on 0,15 ct, sivukivet 0,05 ct ja 0,03 ct sekä runkoon istutetut kivet 0,02 ct. Hintaa tällaisella sormuksella on 1400 €.
Näistä kahdesta vaihtoehdosta Tara-malliston sormus on hinnaltaan minulle sopivampi, mutta tahdon myös tutustua Tulppaani-mallistoon, sillä kultasepänliike tekee myös räätälöityjä sormuksia.
Lähteet: Gemma AB, Tillander Oy Ab, Kultapiste
Kiitti tästä postauksesta! Oon ihan ummikko näiden sormusasioiden kanssa, joten ennen kuin alan sitä omaa vihkiä ihan kunnolla puntaroimaan ja asiasta lisää selvää ottamaan, oli kiva päästä edes vähän enemmän kärryille, mitä mikäkin termi tarkoittaa :)
VastaaPoistaKiva kuulla että tästä on hyötyä! Itsekin tutustuin nyt vasta aiheeseen, vaikka sormuksia ollaan jo käyty katsomassakin. Ehdottomasti olisi voinut opiskella asiaa jo aikaisemmin :)
PoistaHyvä postaus, vaikkei enää itselle ajankohtainen! Mutta muistan kyllä kun käytiin kihlaa ja vihkiä valitsemassa kun kaiken maailman termejä ja numeroita vilisi vaan silmissä! Tämä kannattaa kyllä kaikkien sormuskaupoille suuntaavan käydä läpi! :)
VastaaPoistaKiitos Jannica! Onhan se hyvä tietää nämä yksiköt ja niiden tarkoitus, jotta osaisi kunnolla vertailla eri vaihtoehtoja ja ymmärtää sormusten hinnoittelua. Vaikka ostopäätös tehdäänkin loppujen lopuksi ulkonäön perusteella, on helpompi viilata hintaa valitsemalla itselleen oikean kokoiset timantit ;)
Poista